Bovenlichten en snijramen in Nederland

Bovenlicht van december 2007

Home
Over mijzelf
Bovenlicht van de maand
Wat zijn bovenlichten?
Wat is nieuw?
Bovenlichten in de diverse stijlperioden
Naar bijzondere items
Oorsprong van de Symbolen
Geschiedenis glas, gevels en bouwkunst
Oude prenten, gravures en foto's
Middeleeuwse metseltekens
Tympanen
Schamels
Romeinse jaartallen
Oorsprong Byzantijnse kandelaars
Vertikale slijpgleuven
Renovatie en restauratie
Buitenlandse voorbeelden van bovenlichten
Web links
Gastenboek en contact
Zoeken op deze site
Wat is triest

BACK

START

NEXT

dsc06650zierikzee.jpg
Zierikzee: Lod. XVI bovenlicht, volledig in stijl met de omlijsting.

De Lod XVI-stijl en de Empire gaan in Nederland geleidelijk in elkaar over. Echte Empire tref je niet eens veel aan. We waren in die tijd, van 1795-1813, bezet door de Fransen, en ook al was een deel van de bevolking pro-frans, het merendeel zal er alleen maar in armoede onder hebben geleden.
Weinig reden en ook weinig middelen om je huis nog eens extra te verfraaien. Misschien kunnen we dit raam dateren ergens rond 1790.
 
Wat voor typische symbolen treffen we in dit Zierikzeese bovenlicht aan:
het strikje bovenin: komt in zwang tijdens de Lod XVI periode, evenals de krans in het centrum en de smalle guirlande (festoen).
 
Ook het rijkversierde deurkalf - zo noemen we de houten balk, die het bovenste deel van de deurpost vormt en deze afscheidt van het bovenlicht- moet ontstaan zijn in de Lod. XVI-periode. De guirlande van het bovenlicht zien we exact terug in het deurkalf.
In de zijposten zien we nog net dierkoppen met een krans in de bek. Dit classicistische motief kwam weer meer in zwang door de ontdekking van Pompei en Herculaneum.
 
Dat dit bovenlicht ook echt uit die tijd kan stammen, zien we aan de dikke verflagen, die het relief in het houtwerk hebben afgezwakt.
 
Voorts hebben we dan nog de draperieën en de gekruiste acanthusbladeren en nog smalle acanthus in de beide benedenhoeken.
 
Al met al is dit een prachtig voorbeeld van een intact snijraam, dat nog netjes één in stijl is met de deuromlijsting en het deurkalf.
 
 

BACK

START

NEXT