Bovenlichten en snijramen in Nederland

Bovenlicht van november 2007

Home
Over mijzelf
Bovenlicht van de maand
Wat zijn bovenlichten?
Wat is nieuw?
Bovenlichten in de diverse stijlperioden
Naar bijzondere items
Oorsprong van de Symbolen
Geschiedenis glas, gevels en bouwkunst
Oude prenten, gravures en foto's
Middeleeuwse metseltekens
Tympanen
Schamels
Romeinse jaartallen
Oorsprong Byzantijnse kandelaars
Vertikale slijpgleuven
Renovatie en restauratie
Buitenlandse voorbeelden van bovenlichten
Web links
Gastenboek en contact
Zoeken op deze site
Wat is triest

BACK

START

NEXT

dsc00398heusdenvesting.jpg
Heusden-vesting: 20e eeuw

Heusden-vesting is een alleraardigst stadje in Noord-Brabant ten noord-westen van Den Bosch, waar je op je gemak van oude panden en pandjes kunt genieten. Er is op het gebied van bovenlichten niet zo erg veel, maar er zijn wel veel monumentale pandjes waarvan sommige uit de 16e en 17e eeuw.
Het gemeentebestuur van Heusden heeft al tijdig, veel eerder dan andere steden, stadjes en dorpen, ingezien dat het de moeite waard is om het oude te behouden. Dat werpt nu in de vorm van toerisme zijn vruchten af.
 
Dit bovenlicht heeft in zijn eenvoud een grote charme. Het is gebaseerd op oude thema's. De 2 symmetrische voluten met als 'makelaar' in het midden daartussen in: een bijeengebonden bos korenhalmen.
 
Het bevindt zich boven de deur van een winkelpand: het bonte schaep. En dat is toch wel even de aandacht van de maand waard.
 
Hier zie je dat een winkelier helemaal niet genoodzaakt hoeft te zijn om bovenlichten te verwijderen. Het is juist een aanwinst als ook winkeliers weer aandacht krijgen voor hun bijdrage aan verfraaiing van de openbare ruimte. Helaas is het tegendeel in de meeste binnensteden een feit. Waar winkels zijn zijn de bovenlicht-ornamenten verdwenen.
 

dsc00396heusdenvesting.jpg
Heusden-vesting: 20e eeuw.

BACK

START

NEXT