Bovenlichten en snijramen in Nederland

14. Daniel Marot en Willem III

Home
Over mijzelf
Bovenlicht van de maand
Wat zijn bovenlichten?
Wat is nieuw?
Bovenlichten in de diverse stijlperioden
Naar bijzondere items
Oorsprong van de Symbolen
Geschiedenis glas, gevels en bouwkunst
Oude prenten, gravures en foto's
Middeleeuwse metseltekens
Tympanen
Schamels
Romeinse jaartallen
Oorsprong Byzantijnse kandelaars
Vertikale slijpgleuven
Renovatie en restauratie
Buitenlandse voorbeelden van bovenlichten
Web links
Gastenboek en contact
Zoeken op deze site
Wat is triest

BACK

START

NEXT

parterek-danielmarot1703.jpg
Daniel Marot: tuinontwerp uit 1703

marot-daniel.jpg
Daniel Marot

Daniel Marot (1661-1752)

Aangezien de hugenoten in het katholieke Frankrijk na 1685 (opheffing Edict van Nantes) opnieuw hevig vervolgd worden, blijven kunstenaars uitwijken naar het buitenland, waardoor ze de cultuur van hun vaderland verder verspreiden.

Onder hen is Daniel Marot, die in Den Haag komt wonen en door stadhouder Willem III gevraagd wordt voor diverse opdrachten voor het hof van de Oranjes en dat van de Friese Nassaus. Marot woonde in Den Haag (Noordeinde 164).

 

dsc07109denhaaghuegetan.jpg
Den Haag, Huis Huegetan aan het Lange Voorhout, ontworpen door Daniel Marot.

tafel-danielmarot-rijksmuseum.jpg
Rijksmuseum A'dam: tafeltje, ontworpen door Daniel Marot.

De Lod. XIV-stijl, die hij toepast in zijn werk, heeft vooral een ommekeer gebracht in de interieurkunst. Een voorbeeld van zijn hand is de Trêveszaal op het Binnenhof. Tot 1707 deed hij vooral interieurs en tuinen, maar daarna zijn ook hele paleizen en woonhuizen door hem ontworpen.

 

De tuinen van paleis het Loo (nu weer gerestaureerd in de stijl van Marot, naar oude tekeningen) moesten iets van de harmonie van het Paradijs verbeelden. Er was orde en harmonie zonder dwang.

 

Buxushaagjes in allerlei vormen, veel planten, fonteinen en beelden waren het belangrijkste materiaal. Voor Mary, de echtgenoot van Willem III ontwierp Marot overdekte haagbeukpromenaden, zodat ze uit de zon in de tuin kon wandelen en niet bang hoefde te zijn dat ze bruin werd, want dat bruin worden was ongepast.

 

paleishetloo-marot-ornamentiek.jpg
hekken van paleis het Loo: ornamentiek van Daniel Marot.

Een pand aan de A'damse Herengracht (475) is door Daniel Marot ontworpen en wordt nog steeds gezien als een van de allermooiste grachtenpanden. Zie tekening uit 1770 (Caspar Philips).  Helaas is het 18e eeuwse bovenlicht eruit verdwenen.
 
 

heerengracht475.jpg
Herengracht 475

huistenbosch.jpg
Huis ten Bosch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huis Huguetan (zie foto helemaal boven), een stadspaleis aan het Lange Voorhout, is door hem ontworpen, het paleis op de Kneuterdijk en belangrijke delen van Huis ten Bosch; en naar men vermoedt ook het kasteeltje Drakensteijn.

 

 

 

 

De verspreiding van de Lod. XIV-decoraties is vooral te danken aan de druk van de voorbeeld-gravure-boeken, die Marot uitgaf tussen 1703 en 1715.

Aangezien de decoraties nu meer verschuiven van het exterieur naar het interieur, moeten we nu ook meer kijken naar de ontwikkelingen van de binnenhuisdecoraties. Marot heeft grote invloed gehad in ons laand maar ook in Engeland en Duitsland. Kijk bij oude prenten en gravures voor meer tekeningen van bovenlichten door Daniel Marot.

marot031a.jpg
Ontwerp entree door Daniel Marot (uit: Ornamentwerk)

Bescherming blijft nodig
 
En ook al was de 80-jarige oorlog voorbij, de Republiek liep nog steeds gevaar en een goede verdediging van de steden was daarbij cruciaal. De Fries Menno van Coehoorn (1641-1704) was naast veldheer ook vestingbouwkundige en hij heeft grote invloed gehad op het aanleggen van beter verdedigbare wallen door de aanleg van ravelijnen (vijfhoeken). Hij was in dienst van Willem III. Na zijn dood heeft Daniel Marot zijn grafmonument ontworpen in de dorpskerk van het Friese Wijckel waar hij een landgoed had.
 

180px-coehoorn-portret.jpg
Menno van Coehoorn: portret

180px-coehoorn-portret.jpg
Menno van Coehoorn

foto: RCE
grafmonument_menno_van_coehoorn.jpg
Grafmonument Menno van Coehoorn te Wijckel

gorcumplattegrond.jpg
Plattegrond met de vestingwerken van Gorcum

gorcum1126klein.jpg
Barok-pand te Gorcum

gorcum1128klein.jpg
Gorinchem Barokke gevel 1727: deel van risaliet

BACK

START

NEXT