Bovenlichten en snijramen in Nederland

De 19e eeuw (vervolg 11)

Home
Over mijzelf
Bovenlicht van de maand
Wat zijn bovenlichten?
Wat is nieuw?
Bovenlichten in de diverse stijlperioden
Naar bijzondere items
Oorsprong van de Symbolen
Geschiedenis glas, gevels en bouwkunst
Oude prenten, gravures en foto's
Middeleeuwse metseltekens
Tympanen
Schamels
Romeinse jaartallen
Oorsprong Byzantijnse kandelaars
Vertikale slijpgleuven
Renovatie en restauratie
Buitenlandse voorbeelden van bovenlichten
Web links
Gastenboek en contact
Zoeken op deze site
Wat is triest

BACK

START

NEXT

dsc03179nijkerk.jpg
Nijkerk; gietijzeren bovenlicht van huis gebouwd in 1850

Nu gaat het geleidelijk moeilijker worden en is het lastiger om van een periodestijl te spreken. Ik heb te weinig aanknopingspunten om deze 2e helft onder te verdelen in kwart eeuwen. Daarom zal ik vooralsnog de snijramen onderbrengen onder de 2e helft van de 19e eeuw, maar ik zal in de toekomst hopelijk in staat zijn om daarin de vroegere typen te onderscheiden van de latere.
 
Door industrialisatie wordt meer en meer aan massaproduktie gedaan. We zien ook meer van dezelfde typen (gietijzeren) bovenlichten ontstaan. Dat er toch nog zo'n verscheidenheid te bespeuren is, moet worden toegeschreven aan het feit dat er al weer veel van verloren is gegaan.
 
Wat wel zeker is, is dat vanaf ca 1850 de gietijzeren snijramen, waaronder de populaire levensbomen in de mode komen, maar ook zien we nu de rechthoek meer en meer verschijnen. Naast hout en smeedijzer komt dus nu ook gietijzer als materiaal voor de roeden erbij.
Dit gietijzer nodigt toch weer uit tot barokke krullen in kruin en wortels.
 
De levensboom, cirkel (krans of zon), de rechte ruit en de odal, vormgegeven door middel van rechte of gebogen, onbewerkte roeden zijn de belangrijkste motieven. Als er al sprake is van wat drukkere versiering, komt dit doorgaans dankzij het gietijzer, want het lijkt erop dat schrijnwerkers (de houtbewerkingskunstenaars) na 1850 nog nauwelijks voor bovenlicht-versiering worden gevraagd. 
 
We komen in een tijd dat in de bouwkunst er opnieuw een voorkeur komt om gotische motieven in de gevel te verwerken. Maar of dit ook in bovenlichten opduikt, is nog maar de vraag. Verderop in de eeuw zien we neo-barok en neo-renaissance-stijlen opduiken.
 
De bovenlichten gaan meer en meer een eigen leven leiden, los van de bouwstijl. Immers, er is al een halve eeuw voorbijgegaan, waarin nieuwe snijramen volgens een nieuwe mode werden aangebracht in oudere panden, bij gebrek aan (geld voor) nieuwbouw.

Dan eerst maar eens wat voorbeelden bekijken van snijramen, waarvan ik denk dat ze in deze tijd thuishoren.

dsc01924schoonhoven.jpg
Schoonhoven: ruit in rechte positie

dsc04663adamprinsengracht.jpg
Amsterdam: Prinsengracht

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De houten bovenlichten op de beide bovenstaande foto's lijken erg op elkaar. Het raam van de Prinsengracht heeft nog hoekversieringen, dat van Schoonhoven is al zonder. Maar erg veel tijdverschil hoeft hier niet meer tussen te zitten.

 
De cartouche krijgt een meer rechthoekige vorm, getuige dit snijraam van de Keizersgracht (zie rechtsboven). Maar deze rechthoekvorm wordt op deurpanelen ook al in het 1e kwart van de 19e eeuw (Empire) aangetroffen.
 

dsc03400keizersgracht.jpg
Amsterdam: Keizersgracht: de cartouche krijgt een rechte vorm

dsc03425keizersgracht.jpg
Amsterdam: Keizersgracht: snijraam met rechthoekige cartouche (gietijzer?)

BACK

START

NEXT