Bovenlichten en snijramen in Nederland

De 19e eeuw (vervolg 3)

Home
Over mijzelf
Bovenlicht van de maand
Wat zijn bovenlichten?
Wat is nieuw?
Bovenlichten in de diverse stijlperioden
Naar bijzondere items
Oorsprong van de Symbolen
Geschiedenis glas, gevels en bouwkunst
Oude prenten, gravures en foto's
Middeleeuwse metseltekens
Tympanen
Schamels
Romeinse jaartallen
Oorsprong Byzantijnse kandelaars
Vertikale slijpgleuven
Renovatie en restauratie
Buitenlandse voorbeelden van bovenlichten
Web links
Gastenboek en contact
Zoeken op deze site
Wat is triest

BACK

START

NEXT

dsc05730krommenie.jpg
Krommenie: krans of zon?

Wat nu ook lastig wordt, is dat de krans steeds minder nog als krans te herkennen is en we niet goed meer kunnen vaststellen of we met een krans of een zon te maken hebben. Straks zullen we zien dat de symbolen op elkaar vallen en dan zal uiteindelijk het verschil wegvallen. Bij dit raam uit Krommenie is dit al feitelijk niet meer vast te stellen. Enkel doordat we de geschiedenis gevolgd hebben, zullen we, zo denk ik, de voorkeur geven aan de krans.

Zwolle

Zoals hieronder bij dit Zwolse raam al vermoed kan worden, zal de parellijst geleidelijk verdwijnen. Hier wordt de ovaal nog ingeklemd tussen rozetten, maar voorts gecombineerd met twee gladde halve cirkels met daarop ruitvormige 'zonnetjes'.

 

dsc05045zwolle.jpg
Zwolle: vergelijk dit snijraam met dat van Edam hieronder.

Dit bovenlicht uit Zwolle (onder) van een drogisterij is al wat lastiger te dateren. Er is nog wel een ovaal met parelmotief maar de omlijsting is sterk uitvergroot en ook het zeer sterk gebogen deurkalf maakt dat dit (welhaast) zeker na de Empire geplaatst moet worden onder een van de 19e eeuwse neostijlen.

dsc04995zwolle.jpg
Zwolle

dsc06388edam.jpg
Edam: fraai beschilderd kraalprofiel met vergulde zonnen i.p.v. rozen

Edam
Dit Edamse raam zit nog in een Empire deurlijst. Een latere schilder (?)heeft moeite gedaan om het kraalprofiel tot uitdrukking te brengen. De rozetten op de snijpunten van de roeden geven een extra verfraaiing aan het geheel.

dsc02076gouda.jpg
In Gouda zijn meer van dit type bovenlichten. Een rozet ingeklemd tussen 2 halve cirkels.

 
Gouda
Net als in het vorige bovenlicht zien we ook hier in Gouda een rozet tussen 2 halve cirkels ingeklemd. Het kraalprofiel is kennelijk een tijdje erg populair gebleven, want we komen het overal in het land wel tegen.

dsc03374utrecht.jpg
Utrecht: symmetrisch uiteenwijkende palmtakken in Empirestijl.

 
Utrecht
In dit Utrechtse bovenlicht (boven) zien we al de voorloper van de latere levensboom. We zullen ook andere styleringen zien die van dit type zijn afgeleid. De deurkalven en de middenlijst van de deuren zien er nog 18e eeuws uit, maar de afgeronde bovenhoeken, ingevuld met bloemmotieven zien er al wel heel nieuwerwets uit voor die tijd. De rozet, die de halve cirkels met elkaar verbindt, doet meer en meer aan een zon denken. De 'zwaargewortelde' palmbladeren lijken mij nog een typisch Empire-gegeven. 

dsc03382utrecht.jpg
Utrecht: het lijnenspel wordt al wat vrijer.

 
Nog een voorbeeld uit Utrecht: de Pietershof. De maker van dit snijraam heeft de vrijheid genomen om wat creatiever om te springen met het lijnenspel. De roeden ontspringen vanuit kelken en zijn voorzien van een kraalprofiel.
 

dsc03582alkmaar.jpg
Alkmaar

 
Alkmaar
Bij dit venster in Alkmaar zien we de rozet (zon?) ingeklemd in een recht roedenkruis. De roeden zijn nog allemaal met florale motieven bewerkt en ontspringen aan kelken. Ook de halfcirkelvormige roeden zijn eenvoudig bewerkt.
 
 
 

dsc03758denhaagtoernooiveld.jpg
Den Haag: Toernooiveld : Snijraam uit eerste kwart 19e eeuw.

Den Haag
 
Aan het Korte Voorhout zien we dit bovenlicht in een neostijl. In het deurkalf een Grieks motief, in de bovenlijst een gehelmde godenkop. Net als bij veel Amsterdamse bovenlichten zien we ook hier pijlen, wijzend naar het centrum.

BACK

START

NEXT