Bovenlichten en snijramen in Nederland

Bovenlicht van november 2009

Home
Over mijzelf
Bovenlicht van de maand
Wat zijn bovenlichten?
Wat is nieuw?
Bovenlichten in de diverse stijlperioden
Naar bijzondere items
Oorsprong van de Symbolen
Geschiedenis glas, gevels en bouwkunst
Oude prenten, gravures en foto's
Middeleeuwse metseltekens
Tympanen
Schamels
Romeinse jaartallen
Oorsprong Byzantijnse kandelaars
Vertikale slijpgleuven
Renovatie en restauratie
Buitenlandse voorbeelden van bovenlichten
Web links
Gastenboek en contact
Zoeken op deze site
Wat is triest

BACK

START

NEXT

groningen-marktstr100_0124-kl.jpg
Groningen: Marktstraat

Groningen
 
Dit bovenlicht aan de Marktstraat (op nr 100) is een nieuw ontworpen bovenlicht, gesneden door de Groningse houtsnijder Tico Top.
In het tijdschrift Herenhuis is een artikel gewijd aan Tico Top en dit bovenlicht neemt daarin een prominente plaats in.
 
Ik lees in dat artikel dat Tico zijn ornamenten tegenwoordig snijdt uit mahonie, een tropische hardhoutsoort, die lang meegaat.
Om verder rotting van het hout te voorkomen plaatst hij een grote glasplaat achter het ornament, met een kleine ruimte tussen glas en ornament, zodat het hout kan opdrogen als het nat wordt.

Het bovenlicht is ontworpen voor een pand uit de tijd van Lod XVI en Tico heeft geprobeerd om in die stijl te blijven, terwijl hij toch iets speciaals wilde doen om iets van het eigene van de familie tot uitdrukking te brengen.
 
De strik is een typisch Lod XVI-symbool, evenals de vorm van de guirlande. Dat hij in plaats van een bladfestoen koos voor een bloemenguirlande is niet zo vanzelfsprekend, want mijn ervaring is dat je in de tijd van Lod XVI hier te lande in het buitengebied geen bloemenguirlandes tegenkwam. Tenminste ik heb ze (nog) niet (bewust) gezien.
Het opengeslagen boek  refereert aan de uitgeversfamilie waar de bewoners van afstammen.