Bovenlichten en snijramen in Nederland

7a: De Renaissance in Oudewater

Home
Over mijzelf
Bovenlicht van de maand
Wat zijn bovenlichten?
Wat is nieuw?
Bovenlichten in de diverse stijlperioden
Naar bijzondere items
Oorsprong van de Symbolen
Geschiedenis glas, gevels en bouwkunst
Oude prenten, gravures en foto's
Middeleeuwse metseltekens
Tympanen
Schamels
Romeinse jaartallen
Oorsprong Byzantijnse kandelaars
Vertikale slijpgleuven
Renovatie en restauratie
Buitenlandse voorbeelden van bovenlichten
Web links
Gastenboek en contact
Zoeken op deze site
Wat is triest

BACK

START

NEXT

Een beetje 'Brugge' in Holland
 
Ik neem jullie maar even mee op een wandeling door Het Hollandse Brugge. Oudewater is veel en veel kleiner en kan natuurlijk niet tippen aan Brugge, maar voor ons land is het wel een stadje met uitzonderlijk veel Renaissancepandjes.
 
We zien de bekende trapgevel met op de trappen natuurstenen afdekplaten, die de daaronder liggende gevelstenen moeten beschermen tegen intrekkend vocht dat 's winters kan bevriezen, waardoor de bakstenen zouden kunnen breken.
 
 

Wat je veel ziet bij deze panden in Oudewater is de centrale sierkolom in de top van de gevel, bestaande uit fraai metselwerk. Zoals bij de meeste van deze panden is de ondergevel niet meer in stijl gebleven.
 
 

oudewater100_0048-kl.jpg
Oudewater: ze leunen iets voorover, maar niet van de ouderdom.

Het Arminiushuis
 
In het pand dat hier stond voor 1600 werd Jacobus Arminius (Jacob Harmenszn) geboren. Hij werd professor in de theologie te Leiden en tijdens de godsdiensttwisten in 1619 (op de synode te Dordrecht) was hij de leider van de (vrijzinnige) Remonstranten. Deze moesten daar toen het onderspit delven tegen de orthodoxe Contraremonstranten, die door prof. Gomarus werden aangevoerd.
 
Dit pand heeft extra versieringen in de vorm van een beeld van vrouwe Fortuna met wapperend zeil en staande op de wereldbol. Boven de vensters zijn onder de ontlastingsbogen natuurstenen schelpen aangebracht.
 
De huidige gevel is van 1600 en wordt toegeschreven aan Hendrik de Keijzer.

oudewater100_0013-kl-.jpg
Oudewater: extra fraai versierd renaissancepand: het Arminiushuis 1600

 
Als je ze niet naast elkaar ziet, heeft het pand op de foto hieronder wel iets weg van het bekende huis van 'het straatje van Vermeer'.
De ondergevel en het grote glas in de vensters is helaas niet meer in stijl gebleven.
 

oudewater100_0026-kl.jpg
Oudewater: begin 17e eeuw.

De sierkolom in de top van de gevel is hier wat beter te zien. Aan de onderzijde een putto-kopje. Onder de ontlastingsbogen het kenmerkende siermetselmozaïek.
 
 

oudewater100_0029-kl.jpg
Oudewater: detail van pand hierboven

De Heksenwaag
 
Oorspronkelijk was dit een stadswaag voor het wegen van handelswaar, waaronder veel hennep, dat geteeld werd voor de touwindustrie.
Tot in de 18e eeuw werden er ook personen gewogen, die van hekserij werden beschuldigd. Men geloofde dat die vrijwel gewichtloos waren en konden vliegen.
Omdat hier altijd eerlijk gewogen werd - wat hun leven redde - zou keizer Karel V toestemming gegeven hebben om zijn wapen in de gevel te plaatsen: 'Plus oultre', wat betekent: 'Nog verder'.
 
 

oudewater100_0016-kl-heksenwaag.jpg
De Heksenwaag te Oudewater

oudewater100_0021ben-weegschaal-kl.jpg
Zelf op de heksenweegschaal

BACK

START

NEXT